🚚Transport GRATUIT la comenzi peste 199lei

↩️Retur gratuit in easybox

📍Livrare in easybox 9 lei

Tipuri de materiale textile - care sunt principalele materiale textile si ce obiecte de imbracaminte sunt obtinute din ele

Tipuri de materiale textile - care sunt principalele materiale textile si ce obiecte de imbracaminte sunt obtinute din ele
Materialele textile fac parte din viata noastra de zi cu zi, intrucat toate piesele vestimentare sau diferite obiecte sunt realizate din acestea. Daca in trecut existau extrem de putine tipuri si modele, de-a lungul timpului, oamenii au dezvoltat o varietate impresionanta de tesaturi, fiecare cu caracteristicile sale unice si modurile de utilizari specifice. De la hainele pe care le purtam zilnic, pana la mobilierul din acasa, textile sunt peste tot si au evoluat considerabil de-a lungul anilor.

De asemenea, tipurile de materiale textile au fost posibile si datorita combinatiilor de fibre, metodelor de prelucrare si tehnologii avansate din ultima vreme. Mai mult, tot acest lucru iti ofera si posibilitatea, cand vine vorba de haine, sa iti alegi piesele vestimentare in functie de sezon, intrucat fiecare tip de textila este potrivit pentru anumite temperaturi. Spre exemplu, bumbacul, un material extrem de usor si care previne aparitia iritatiilor, este ideal pentru zilele calduroase de vara. In schimb, fleece este un material ideal pentru zilele mai racoroase, intrucat este extrem de calduros, care va oferi corpului tau tot confortul de care are nevoie iarna.

In continuare, in acest articol, o sa-ti dezvaluim unele dintre cele mai cunoscute tipuri de textile, pe care cel putin o data si tu le-ai imbracat, cel mai probabil. Apoi, vom vorbi despre caracteristicile lor, dar si despre principalele elemente vestimentare care se pot fabrica din fiecare material in parte.

1. Tipuri de materiale textile - care sunt principalele tipuri de textile?

 
Asadar, exista o gama impresionanta de tipuri de materiale textile disponibile, fiecare avand propriile caracteristici, proprietati si moduri de utilizare specifice. Aceasta diversitate este posibila datorita varietatii de fibre, proceselor de fabricare diferite, dar, nu in ultimul rand, si datorita inovatiei tehnologice din ultima vreme

Bumbacul, spre exemplu, este unul dintre cele mai populare materiale textile din lume. Este apreciat pentru confortul pe care-l aduce mereu prin intermediul hainelor pe care le reprezinta, dar si pentru capacitatea de a absorbi umiditatea. Mai mult, trebuie sa stii ca acesta nu e utilizat doar pentru piesele vestimentare, cat si pentru extrem de multe lenjerii de pat si multe alte produse.

Mai apoi, un alt textil des intalnit mai este si lana, care este obtinuta din blana diferitelor animale precum ar fi oile. Acest lucru o face sa fie extrem de calduroasa, ideala pentru sezonul racoros. Aceasta se utilizeaza, predominant, tot pentru haine, dar si pentru paturi si imbracamintea de exterior.

Matasea este si ea extrem de cunoscuta in acesta categorie, fiind foarte raspandita in intreaga lume. Este indragita pentru textura sa fina, speciala si pentru senzatia placuta pe care o are la atingere. Matasea este destul de utilizata in productia de tinute mai elegante, fiind unul dintre materialele considerate a fi de lux.

In continuare, pe lista celor mai cunoscute materiale textile avem si urmatorul material moale: fleece. Acesta este extrem de calitativ si foarte cunoscut pentru capacitatea sa de a mentine caldura corpului. Este frecvent utilizat pentru crearea de pulovere, jachete, bluze si, nu in ultimul rand, pijamale.

O alta textila extrem de des intalnita mai este si inul, cunoscut, in primul rand, pentru durabilitatea si calitatea sa superioara. Este utilizat, in principiu, pentru articolele vestimentare mai lejere, cele de vara, care-si propun sa-i ofere pielii tot confortul de care are nevoie pe parcursul sezonului cald.

Pe lista noastra mai trebuie sa includem si poliamida, dar si poliesterul, doua fibre sintetice si foarte versatile, care sunt, de regula, destul de rezistente si care sunt folosite in confectionarea extrem de multor lucruri, pe langa articolele vestimentare. 

Aceasta este doar o mica selectie a tipurilor de materiale textile disponibile, iar lista este mult mai lunga de-atat si poate continua la nesfarsit. Fiecare in parte are caracteristici unice, care il fac sa fie potrivit pentru anumite contexte, iar despre aceste aspecte vom discuta in continuare.
1. Tipuri de materiale textile - care sunt principalele tipuri de textile - multe materiale colorate

2. Tipuri de materiale si caracteristicile lor


Dupa cum ai aflat deja, lista materialelor textile este una extrem de lunga si de variata, intrucat constant apar noi combinatii si noi moduri de fabricare, care duc, implicit, la aparitia tot mai multor materiale de acest gen. Mai sus am discutat insa deja despre principalele tipuri de textile, iar acum o sa-ti detaliem caracteristicile acestora.

In primul rand, spuneam ca bumbacul este unul dintre cele mai populare materiale textile din lume. Principala sa caracteristica este confortul pe care-l aduce prin intermediul pieselor vestimentare, dar si faptul ca iti lasa constant pielea sa respire, indiferent de vremea sau temperaturile ridicate de afara. Tocmai aceste calitati il fac sa fie alegerea ideala pentru hainele de vara, dar chiar si pentru lenjeria de pat, intrucat noapte extrem de multe persoane transpira mai mult decat in cursul zilei.

Cand vorbim de caracteristicile tipurilor de materiale textile aducem in discutie lana, cunoscuta pentru calitatile sale de a-i oferi pielii o „izolare” perfecta, fara sa se simta niciun pic de frig din exterior. Mai mult, acest material este extrem de indragit datorita faptului ca retine caldura corpului, nu permite patrunderea frigului si, astfel, te ajuta sa te bucuri de orice zi friguroasa. Exista atat diferite bluze din acest material, cat si haine concepute direct pentru exterior, cum ar fi jachetele.

Matasea, dupa cum vorbeam si anterior, este considerata a fi unul dintre cele mai pretioase materiale si este utilizata, de asemenea, la diferite oazii speciale. Este extrem de usoara, dar si foarte confortabila, ceea ce o face alegerea perfecta pentru evenimente speciale sau chiar pentru pijamalele din timpul noptilor de vara. De asemenea, si ea permite foarte bine corpului sa respire, iar hainele concepute astfel pot avea o durata de viata foarte lunga, daca sunt corespunzator ingrijite.

Totodata, fleece este un material textil extrem de moale si calduros, cunoscut pentru capacitatea sa de a-i oferi corpului un confort deosebit, mai ales in zilele mai reci. Este frecvent utilizat in productia de pulovere, jachete, pijamale cocolino pentru dame, pulovere de Craciun, bluze sau alte tipuri de haine de exterior pentru sezonul rece. Chiar daca are un aspect mai „plin”, acesta este extrem de usor si lasa pielea sa respire foarte bine, ceea ce il face ideal chiar si pentru a fi purtat in timpul noptilor mai racoroase.
2. Tipuri de materiale si caracteristicile lor - bluza de Craciun roz, pantaloni albastri cu model



Inul se caracterizeaza si el prin doua cuvinte: rezistenta si durabilitate.  Acesta este, deseori, optiunea ideala pentru hainele traditionale, insa paleta este mult mai larga de atat, intrucat este, in aceeasi masura, si un material foarte versatil.

Nu in ultimul rand, conform listei realizate in primul capitol, mai avem si poliamida si poliesterul, extrem de rezistente la diferite feluri de impuritati. Ambele sunt, totodata, caracterizate de durabilitate si utilizarea excesiva. Daca iti doresti sa afli, insa, mai multe informatii despre diferitele materiale textile, precum ar fi bumbacul sau poliamida, poti gasi toate informatiile de care ai nevoie pe site-ul nostru.
2. Tipuri de materiale si caracteristicile lor - croitorie cu haine si elemente pentru creat haine

 

3. Tipuri de textile - ce elemente vestimentare se pot obtine in functie de tipurile de materiale textile?


Chiar daca din tipurile de tesaturi textile despre care discutam mai sus se pot obtine extrem de multe lucruri, principala lor gama de utilizare raman insa hainele. Asadar, fiecare tip in parte are si cateva piese vestimentare reprezentative. Daca despre unele am vorbit deja mai sus, pe celelalte o sa le discutam in cele ce urmeaza.

Bumbacul, spre exemplu, este un material foarte versatil si usor de intretinut, motiv pentru care si hainele obtinute cu ajutorul sau sunt destul de multe. Asadar, este extrem de cunoscut cand vine vorba de producerea tricourilor, camasilor sau  pijamale pentru dama din bumbac, care iti ofera un confort garantat pe tot parcursul noptii, indiferent de anotimp sau de vremea de afara. Pentru sezonul cald, insa, bluzele si rochiile din bumbac sunt la mare cautare si ele.

Fleece este un material moale si calduros, dupa cum am vorbit deja, astfel incat e ideal pentru hainele sezonului rece. Vorbim, spre exemplu, de pijamalele cocolino pentru barbati sau pijamalele cocolino pentru copii, extrem de confortabile si de ideale pentru toti membrii familiei. De la mic, la mare, fiecare persoana in parte se va bucura de confortul pe care acest material il aduce cu sine si care ofera un somn extrem de calitativ. Gama sa de utilizare nu se opreste, insa, aici, intrucat se mai utilizeaza si pentru fabricarea bluzelor, puloverelor si lista poate continua la nesfarsit.
3. Tipuri de textile - ce elemente vestimentare se pot obtine in functie de tipurile de materiale textile - pijama moale barbat visinie 3. Tipuri de textile - ce elemente vestimentare se pot obtine in functie de tipurile de materiale textile - pijama roz cocolino 3. Tipuri de textile - ce elemente vestimentare se pot obtine in functie de tipurile de materiale textile - pijama cocolino barbat negru si albastru  3. Tipuri de textile - ce elemente vestimentare se pot obtine in functie de tipurile de materiale textile - pijama cocolino mov



Tot cand vorbim de materiale pentru sezonul rece trebuie sa aducem in discutie si lana, ideala dupa cum spuneam deja pentru pulovere, jachete si tot genul de haine de exterior, menite sa tina caldura si sa ofere confort un timp indelungat. De asemenea, si hainele de bebelusi din lana sunt si ele la mare cautare, pentru ca le ofera micutilor tot confortul de care au nevoie, iar aici vorbim de la bodyuri, pana la sosete si caciuli.

Matasea este folosita in special pentru rochiile de seara si bluzele ceva mai elegante, ideale pentru ocaziile mai speciale din viata unei persoane. Aceste articole vestimentare sunt apreciate de toata lumea pentru rafinamentul lor, astfel incat iti ofera fara prea multe batai de cap un aer perfect si stilat. De asemenea, trebuie sa mentionam faptul ca lenjeria de matase este si ea extrem de confortabila si atragatoare, fiind un alt produs realizat din acest material.

Inul este folosit, predominant, pentru tinutele de vara, intrucat nu incarca prea mult pielea, asemenea bumbacului. Extrem de multe piese vestimentare predominant casual sunt realizate din acest material, precum ar fi rochiile lejere, camasile, pantaloni feminini si masculini, jachetele si tot asa.

Nu in ultimul rand, am ajuns la poliester, care este ideal pentru fabricarea articolelor impermeabile, precum ar fi jachetele. De asemenea, este foarte folosit si pentru diferite haine de zi cu zi, cum ar fi tricouri, hanorace, colanti si pantaloni.
3. Tipuri de textile - ce elemente vestimentare se pot obtine in functie de tipurile de materiale textile - colanti negri, hanorac crem 3. Tipuri de textile - ce elemente vestimentare se pot obtine in functie de tipurile de materiale textile - colanti modelatori roz

4. Tipuri de tesaturi textile - cum sa ai grija de hainele tale in functie de material


A avea grija de hainele tale in functie de tipurile de materiale de textile pe care le-ai ales este esential, intrucat doar in acest mod vei mentine aspectul perfect si durabilitatea acestora. Totusi, trebuie sa stii ca fiecare tip de material necesita ingrijiri specifice pentru a evita deteriorarea sa, iar noi iti vom oferi cateva indicatii generale despre cele discutate anterior.

Hainele din bumbac, spre exemplu, sunt destul de usor de intretinut. Le poti spala oricand la masina la temperaturi intre 30 si 60 de grade, in functie de culoarea lor, dar la fel de important mai este respecti si instructiunile de pe eticheta lor.

Lana necesita, insa, o atentie ceva mai speciala. De cele mai multe ori, articolele vestimentare de acest gen trebuie curatate manual sau in masina cu un program special pentru haine delicate. Aceste detalii depind de tipul de lana care iti este indicat pe eticheta produsului. Evita, de asemenea, sa le usuci direct la soare sau in uscatoare, deoarece aceste lucruri le pot influenta forma si marimea initiala.

Hainele fabricate din matase sunt extrem de delicate si se recomanda ca acestea sa fie spatale manual,. Trebuie, de asemenea, sa nu le freci prea mult sau sa le storci excesiv. Nu folosi nici produse prea dure, intrucat acest lucru iti poate distruge culoarea materialului.

In schimb, piesele vestimentare obtinute din fleece sunt destul de usor de intretinut si de spalat, astfel incat nu vei avea parte de prea multe batai de cap. Trebuie totusi sa le pui la masina la temperaturi scăzute sau medii, cum ar fi 30 sau 40 de grade. Nici in cazul lor nu ar fi indicat sa le pui la uscator, pentru ca in anumite conditii se pot micsora. Cel mai bine este sa le lasi sa se usuce de la sine, intrucat materialul este unul foarte bun, calitativ, care nu va ramane ud pentru prea mult timp.

Si hainele din in pot fi uneori destul de pretentioase, in functie de articolul vestimentar pe care il detii, astfel incat acestea pot fi spalate oricand in masina, insa fie cu apa rece, fie cu una calduta. Daca este lasat sa se usuce singur, inul va arata imepcabil, fara sa fie nevoie sa calci hainele din acest material.

Ultimele, dar nu cele din urma, hainele din poliester pot fi spalate in masina tot la temperaturi medii sau mai crescute, cum ar fi 60 de grade, in functie de informatiile de pe eticheta. Acestea se usuca de regula rapid si de regula nici nu au nevoie de calcare.
4. Tipuri de tesaturi textile - cum sa ai grija de hainele tale, in functie de material - materiale textile colorate



In concluzie, dupa cum ai vazut deja, exista diverse tipuri de materiale textile. Tu trebuie sa identifici piesele vestimentare de care ai nevoie in functie de conditiile meteorologice de afara sau evenimentul la care urmeaza sa participi. Partea cea mai buna este ca sunt atat de multe textile incat ai de unde sa alegi!

Surse foto: embody.ro, freepik.com
 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!