🚚Transport GRATUIT la comenzi peste 199lei

↩️Retur gratuit in easybox

📍Livrare in easybox 9 lei

Bumbacul – aspecte importante despre unul dintre cele mai folosite materiale naturale din industria textila

Bumbacul – aspecte importante despre unul dintre cele mai folosite materiale naturale din industria textila
Bumbacul este unul dintre cele mai folosite si cunoscute materiale naturale din industria modei si a textilelor. Are o textura moale, fiind extrem de fin la atingere, are capacitatea de a absorbi umiditatea din piele si permite corpului sa respire (motiv pentru care este recomandat mai ales pentru haine de vara, lenjerii de pat si pijamale), este rezistent in timp si ecologic. Cu siguranta dupa ce vei citi informatiile despre bumbac de mai jos vei incepe sa iti reevaluezi garderoba si textilele din casa si vei inlocui materialele sintetice cu bumbacul.

1. Ce este bumbacul?

1. Bumbacul - cultura de bumbac, fermier, flori de bumbac
Bumbacul este o fibra naturala fabricata din puful si semintele plantelor de bumbac. Nu este doar una dintre cele mai folosite fibre, ci si una dintre cele mai vechi. Bumbacul este apreciat in special pentru confortul pe care il ofera – daca vei imbraca o pijama din material sintetic si una din bumbac, vei simti imediat diferenta. Exista o multime de pijamale confortabile confectionate din bumbac din care poti alege.
De-a lungul timpului, industria bumbacul a evoluat foarte mult, iar in ziua de astazi se folosesc tehnologii ultra-moderne pentru imbunatatirea modalitatilor de procesare a bumbacului. Aceasta evolutie a avut loc si pe fondul criticilor care au scos in evidenta impactul negativ pe care procesul de productie al bumbacului il are asupra mediului, din cauza utilizarii unei cantitati mari de apa si a unor substante chimice in procesul de cultivare si de prelucrare. Probabil ai observat ca pe etichetele anumitor produse textile din bumbac este mentionat ”bumbac organic” – cultivat si crescut fara utilizarea pesticidelor sau a altor substante chimice toxice.

2. Tipuri de bumbac si caracteristicile fiecaruia

Exista mai multe tipuri de bumbac, fiecare avand caracteristici diferite. Asa ca, daca te-ai intrebat vreodata cate tipuri de bumbac sunt, iata raspunsul:
Bumbacul clasic – este cel mai raspandit tip de bumbac in industria textila, este cultivat cu ajutorul metodelor conventionale si poate fi tratat cu substante chimice sau pesticide,
Bumbacul organic – varianta mai ecologica si prietenoasa cu mediul inconjurator pentru ca nu se folosesc ingrasaminte chimice sau alte substante sintetice,
Bumbacul reciclat – acest material este relativ nou, insa din ce in ce mai popular pentru ca este produs din materiale textile reciclate si ajuta la reducerea deseurilor.
 2. Bumbacul - tipuri de tesaturi din bumbac deschise la culoare, scaun 2. Bumbacul - tipuri de tesaturi din bumbac, gri, roz pal
Iar daca te intrebi ce origine are bumbacul, cu siguranta vei fi uimit sa afli ca prima data a fost cultivat in zona Indiei si a Pakistanului, urmat de Asia Centrala si Persia (Iran), acolo unde a fost un bun de comert foarte valoros, transportat pe Drumul Matasii. De altfel, in ziua de astazi, bumbacul mai poate fi clasificat si in functie de zona in care a fost cultivat: bumbac Supima (cultivat in special in SUA, cunoscut pentru fibra sa extra-lunga si rezistenta), bumbac Pima (cultivat in Peru) sau bumbac egiptean, cu fibre lungi si fine, ideale pentru producerea materialelor textile de inalta calitate.
In industria textila mai este folosit deseori bumbacul modal, care are la baza celuloza, iar fibra este moale si catifelata. Avantajul major al acestui tip de bumbac este rezistenta mare la sifonare si absorbtia mai buna a culorii. Bumbacul Terry este utilizat de multe ori pentru productia de prosoape, fibra sa avand o capacitate mare de absorbtie. Daca vei citi pe eticheta ”bumbac suprem”, inseamna ca bumbacul este de o inalta calitate, apreciat pentru rezistenta sa ridicata in timp. Daca optezi pentru o lenjerie de pat sau o pereche de pijamale din bumbac suprem, te vei bucura de textura fina timp de multi ani (daca este intretinut corespunzator, desigur).

3. Bumbacul – proprietatile acestei fibre naturale

Bumbacul are niste proprietati fantastice, motiv pentru care este si asa de apreciat in industria textila. Este o fibra naturala care permite aerului sa circule prin tesatura, iar pielea poate sa respire. Capacitatea sa de absorbtie a umiditatii este la fel de apreciata. Daca ai dormit intr-o pijama din bumbac 100%, probabil ai observat ca te-ai simtit confortabil in ea si nu ai transpirat deloc. Unii oameni se foiesc in somn si au parte de nopti cu multe treziri, mai ales in sezonul cald, tocmai din cauza lenjeriei de pat sau a pijamalei din materiale sintetice care nu fac altceva decat sa te faca sa transpiri si mai tare.

3. Bumbacul - flori de bumbac, tesatura gri inchis


Bumbacul este moale la atingere, iar fibra sa este rezistenta la rupere. Daca stii cum sa speli corect articolele textile din bumbac, se vor pastra impecabile mult timp. Acest material este considerat a fi si hipoalergenic – sansele sa iti provoace alergii sau iritatii sunt foarte mici, in comparatie cu materialele textile. Bumbacul poate fi vopsit si prelucrat intr-o varietate mare de culori si stiluri. Intalnim acest material la haine, lenjerii de pat, prosoape, draperii, paturi si multe altele.
Ca sa te bucuri deplin de proprietatile pe care aceasta fibra naturala la are trebuie intotdeauna sa verifici eticheta produsului. Nu face compromisuri atunci cand vine vorba de compozitia unui articol textil si alege mereu bumbacul 100%.

4. Utilizarea bumbacului – ce se face din bumbac?

Am ajuns si la partea cea mai interesanta, in care iti spunem la ce se foloseste bumbacul. Majoritatea persoanelor stiu ca exista lenjerii de pat din bumbac sau haine, insa stiai ca aceasta fibra naturala poate fi integrata si la fabricarea jucariilor sau a articolelor pentru bebelusi sau animale de companie?
Sa vorbim despre cele mai frecvente utilizari ale bumbacului:
Pijamale – nimic nu se compara cu pijamalele din bumbac!

4. Bumbacul - pijamale de dama roz, bluza cu maneca lunga, pantaloni lungi 4. Bumbacul - pijamale pentru barbati, tricou bleumarin, pantaloni scurti in carouri

 
Pijamalele din bumbac asigura un echilibru perfect intre confort, usurinta in intretinere si functionalitate. Pot fi folosite fara niciun fel de probleme inclusiv in mijlocul verii si iti garantam ca nu vei transpira deloc, ci chiar vei simti o senzatie de racoare. Partea buna este ca aceste articole sunt durabile in timp si rezista la spalari repetate fara sa isi piarda calitatile. Exista atat pijamale pentru barbati, cat si pijamale de dama din bumbac , care se simt foarte confortabile pe piele.

Lenjerii de pat – ideale pentru persoanele predispuse la alergii
4. Bumbacul - lenjerie de pat din bumbac, alba
Bumbacul este un material hipoalergenic, iar asta inseamna ca poti folosi cu incredere lenjeriile de pat din bumbac 100% pentru ca nu vei intampina nicio problema. Patul este unul dintre locurile in care isi fac acarienii cel mai bun culcus, insa daca materialele alese sunt din categoria celor hipoalergenice, esti in siguranta. Lenjeriile de pat din bumbac te vor ajuta sa te odihnesti mult mai bine.

Haine – confortabile si rezistente in timp
4. Bumbac - haine din bumbac, pulover alb
Hainele din bumbac sunt ideale pentru orice anotimp. Sunt moi, se simt foarte placut si cel mai important, permit pielii sa respire. Te provocam sa faci un exercitiu si sa vezi cate haine din garderoba ta sunt realizate din bumbac 100%, iar data viitoare cand mergi la cumparaturi, sa verifici mult mai bine eticheta produsului si sa te orientezi catre cele realizate din materiale naturale.

Prosoape – putere mare de absorbtie
4. Bumbacul - prosoape din bumbac, fundal cu lumini
Prosoapele din bumbac nu au termen de comparatie – sunt moi, absorb rapid apa si isi pastreaza aspectul chiar si dupa zeci de cicluri de spalare. Acestea fac parte din categoria celor de o calitate inalta, asa ca, nu ezita sa le folosesti.

Articole pentru bebelusii
4. Bumbacul - haine de bebelus din bumbac, body-uri, pantofi, pantaloni
Bebelusii au pielea extrem de sensibila, motiv pentru care parintii trebuie sa fie atenti la toate materialele cu care pielea nou-nascutului intra in contact. Materialele sintetice pot produse iritatii destul de deranjante, asa ca, ar fi bine sa le eviti. Specialistii recomanda bumbacul pentru hainele bebelusului, prosoape si orice alt articol textil care ajunge pe pielea sa.

Decoratiuni
4. Bumbacul - draperie din bumbac gri, cu model
Bumbacul este folosit si in crearea decoratiunilor pentru casa, de la draperii, la huse pentru mobilier, perne decorative si multe altele. Acestea nu sunt doar estetice, ci si extrem de rezistente in timp. Un alt lucru pe care il vei observa este faptul ca bumbacul nu retine atat de mult praful, asa cum se intampla in cazul fibrelor sintetice.
In randurile de mao sus ai putut descoperi care sunt doar cateva exemple de produse care pot fi realizate din bumbac. Acest material ramane un material de baza in industria textila tocmai pentru ca este versatil.

5. Cum se fabrica bumbacul – de la cultivarea plantei la obtinerea fibrei textile

5. Bumbacul - cultura de bumbac, flori de bumbac, recolta
Daca te intereseaza modul in care anumite tesaturi sunt realizate, cu siguranta te-ai intrebat de multe ori din ce se face bumbacul. In plus, printre cele mai cautate detalii despre bumbac si informatii se invart in jurul procesului de fabricare. Iata care sunt pasii prin care bumbacul trece de la cultivarea plantei la obtinerea fibrei textile:
  1. Cultivarea bumbacului – planta de bumbac este cultivata si ingrijita pana cand apare floarea, o masa de puf cu seminte.
  2. Recoltarea bumbacului – in momentul in care floarea de bumbac s-a dezvoltat complet, ea este recoltata.
  3. Decorticarea bumbacului – semintele si puful sunt scoase din acea capsula cu ajutorul unor instrumente speciale. Ulterior, puful este separat de seminte.
  4. Curatarea – fibrele de bumbac sunt curatate de impuritati (seminte ramase dupa decorticare, diverse particule straine, frunze, etc.).
  5. Cardarea – acest proces implica separarea fibrelor de bumbac si alinierea lor.
  6. Prelucrarea – fibrele de bumbac sunt trecute prin masini de filare, unde sunt intinse pentru a forma fire subtiri de bumbac.
  7. Tricotarea sau teserea materialului – firele de bumbac sunt imbinate prin diverse procese pentru obtinerea tesaturilor din bumbac.
  8. Finisarea – materialul obtinut poate fi spalat, intins sau supus unor tratamente chimice cu scopul de a-i imbunatati aspectul sau textura.
  9. Confectionarea articolelor textile din bumbac – ultimul pas este fabricarea pijamalelor, a lenjeriilor de pat, hainelor si a altor articole textile din bumbac.
Pare un proces simplu, insa in realitate este mult mai complex si necesita multa atentie la detalii, chiar daca totul este standardizat si automatizat.

6. Cum se spala bumbacul – sfaturi de intretinere a textilelor din bumbac

Bumbacul este unul dintre cele mai rezistente materiale folosite in industria textila. Te poti convinge singur de acest lucru doar aruncand o privire in dulap – compara modul in care arata hainele din bumbac cu cele din material sintetic. De multe ori, o bluza din bumbac isi pastreaza aspectul impecabil cativa ani, in comparatie cu o bluza din material sintetic care isi pierde din stralucire dupa doar cateva spalari. Totusi, daca vrei sa te bucuri cat mai mult de pijamalele tale din bumbac sau de alte articole textile din fibre naturale, ar fi bine sa tii cont de sfaturile de mai jos:
Citeste eticheta produsului – intotdeauna citeste eticheta de pe haine pentru a vedea exact care este temperatura de spalare indicata, cum se usuca hainele din bumbac si alte indrumari ale producatorului,
Separa hainele din bumbac de cele din alte tesaturi – este recomandat sa speli separat tesaturile din bumbac pentru a preveni frecarea si deteriorarea fibrei,
Alege un program de spalare cu apa rece sau calduta – nu este indicat sa speli hainele din bumbac cu apa fierbinte pentru ca fibra se poate micsora (cu siguranta ai patit sa constati ca unele haine ti-au ramas mici dupa o spalare),
Utilizeaza un detergent bland – evita produsele agresive (cum ar fi inalbitorul sau detergentii puternici) pentru ca pot deteriora bumbacul,
Usuca hainele afara sau in uscatorul de rufe, dar la o temperatura mica – la fel ca in cazul spalarii, uscarea la o temperatura ridicata poate deteriora si micsora hainele din bumbac.

In concluzie, bumbacul este unul dintre cele mai bune materiale folosite in industria de moda si textile, iar daca esti genul de persoana care iubeste articolele de calitate, ar trebui sa te orientezi intotdeauna catre aceasta fibra naturala. Daca citesti etichetele produselor pe care le cumperi, le speli corespunzator si le depozitezi in locuri aerisite, vei avea parte de ele o durata lunga de timp. De ce sa cheltui sume mari de bani pe haine din materiale sintetice care se deterioreaza rapid, cand poti alege haine din bumbac 100%, mult mai confortabile, mai durabile si mai bune pentru pielea ta?

Surse foto: freepik.com, embody.ro


 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!